Produkty pochodzenia ekologicznego – oleje i oliwy

Produkty pochodzenia ekologicznego – oleje i oliwy

Produkty pochodzenia ekologicznegoZdrowia dieta nie powinna polegać na całkowitej eliminacji tłuszczów. Pełnią one bardzo ważną rolę, dlatego też nie można z nich rezygnować. Nie wszystkie z nich jednak są rekomendowane, poza tym często nie wiemy, jak z nich korzystać. Produkty pochodzenia ekologicznego można znaleźć w sklepie internetowym – sprawdź je już teraz!

Dobry olej to podstawa, szukaj w produktach pochodzenia ekologicznego

Zasadniczo trzeba pamiętać o tym, że inne Oleje i Oliwy powinny być wybierane do smażenia, inne z kolei do spożywania na zimno, ponieważ będą one zachowywały się inaczej w wysokich temperaturach. Gdy wykorzysta się nieodpowiedni olej, może zacząć on dymić i łatwo przypali się potrawę.

Rafinowany czy z pierwszego tłoczenia – jaki będzie najlepszy?

Przede wszystkim warto zaznajomić się z terminologią, która dotyczy olejów i oliw. Często spotykamy się z określeniem „olej z pierwszego tłoczenia” – niekoniecznie jednak oznacza to, że olej jest zdrowy, ponieważ może być on rafinowany. Gdy olej jest rafinowany, oznacza to, że został oczyszczony, najczęściej w wysokiej temperaturze rzędu 160 stopni Celsjusza, a tym samym jest on pozbawiany wtedy wartościowych składników, między innymi witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo się utleniają. Nie oznacza to jednak, że z takiego oleju trzeba od razu zrezygnować – to właśnie oleje rafinowane nadają się najlepiej do smażenia. Dobrym wyborem może być rafinowany olej kokosowy, olej słonecznikowy czy rzepakowy, które wyróżniają się wysoką temperaturą dymienia, dlatego nie spalą się na patelni. Produkty pochodzenia ekologicznego, a w tym oleje to gwarancja jakości i korzystnego wpływu na zdrowie, ponieważ można śmiało spożywać mając całkowitą pewność, że nie będzie aż takiego problemu ze złym cholesterolem.

Z kolei do sałatek, surówek i innych potraw na zimno najlepiej wybierać oleje z pierwszego tłoczenia na zimno i nierafinowane, ponieważ wtedy takie Artykuły Spożywcze są najbardziej wartościowe. Przykładem są między innymi olej lniany czy oliwa z oliwek extravergine. Takich olejów nie należy wystawiać na wysoką temperaturę.

Ekologiczne produkty oleje i oliwy, łatwiejszy wybór

Gdy chcesz odżywiać się zdrowo, wybieraj produkty pochodzenia ekologicznego – Oleje i Oliwy do smażenia i do potraw na zimno. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi pełną gamę wartościowych składników odżywczych, a twoje potrawy będą smakowały wyśmienicie!